DOCOMOMO_NL lecture and discussion on ‘Sphere dwellings’

On Thursday March 24, 19.30-21.30 the Dutch workingparty organizes an online lecture and discussion about the experimental Bolwoningen (sphere dwellings) in ‘s-Hertogenbosch. Language will be Dutch. Registration via info@docomomo.nl

Aan de noordkant van de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch staan 50 bijzondere woningen: de zogenaamde bolwoningen uit 1984 van architect Dries Kreijkamp. In 2021 kregen de experimentele woningen wereldwijde aandacht als Postcard-lokatie tijdens het Eurovisie Songfestival. Momenteel is er veel aandacht voor Post ‘65 architectuur: hoe waarderen we deze bouwproductie, moeten we het bewaren, kunnen we het onderhouden en wat weten we er eigenlijk van?

Tijdens de avond gaan we in op de historie van de bolwoningen, hoe kwamen ze tot stand en in welke zin waren ze vernieuwend? Welke andere experimentele woningen werden verder nog in deze periode ontwikkeld? Wat is er experimenteel aan de bolwoningen?

Na twee inleidende presentaties neemt één van de bewoners neemt ons virtueel mee met een rondleiding door het bollenveld en zijn woning. Daarna worden de achtergronden bij de aanwijzing tot gemeentelijk monument toegelicht.

Na de presentaties is er gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers en te discussiëren over het onderwerp. De discussie zal aan de hand van enkele stellingen worden gevoerd.